You are currently viewing Видове външна топлоизолация и специфики

Видове външна топлоизолация и специфики

През последните години хората все по – често си дават сметка колко е важно за всяка сграда да бъде енерго – ефективна. 

Фасадната топлоизолация започна да се поставя масово дори на старите къщи и блокове. Безспорно външната изолация е от първостепенно значение, тъй като спомага за намаляването на шума, запазването на топлината във вътрешните пространства на сградата, предпазва от пожари. 

IMG_0657 (1)

Видове външна топлоизолация

 

Когато говорим за външна изолация на тухлени/бетонни стени, най – подходящи са:

 

– каменна вата

– стиропор (EPS) – обикновен – бял цвят

– стиропор с графит (неопор) – сив цвят

– *XPS (екструдиран полистирол, наричан често фибран) – паронепропусклив, затова не се препоръчва за външна изолация на цели стениКаменна вата

 

Най-добрата сред минералните вати и най-добре изолираща е каменната вата. Тя е напълно негорима и издържа на температури над 1000˚ C. Така тя се явява се като щит за сградата и предотвратява разпространението на пожари. Тя покрива всички съвременни изисквания за шумоизолация, пожарна безопасност и най-вече не запечатва стените, а им позволява да дишат. Това са трите основни показателя за добрите външни изолационни материали.

IMG_0658 (1)

Стиропор (EPS)

 

Експандираният пенополистирол (EPS) е микропорест изкуствен органичен материал, 95% от обема на който е въздух, затворен в сфери от решетката на полимера (приблизително 5109 в 1 м³). EPS е един от доказалите се във времето топлоизолационни материали, без който вече съвременното строителство е немислимо. Полистирола позволява на останалата във стената влага и на парите които се образуват от  вътрешната страна на стената относително лесно да преминават във външната среда. По този начин се предотвратява опасността от замръзване което води до напукване, нарушаване на целостта и намаляване на качествата на външната топлоизолация.Решава се и често срещания  проблем със появата на конденз  а след това на мухъл и плесен при стени на които няма съобразена с климатичните условия топлоизолация. След направата на топлоизолация със стиропор, вътрешната температура се покачва с около 5-7 градуса през зимата а лятото намалява с около 4-8 градуса,така могат да се спестят до 40% от разходите за отопление и климатизация.

stiropor

Стиропор с графит (неопор)

 

Графитен EPS (експандиран полистирол) е иновативен топлоизолационен продукт. Със своите технически характеристики постига ненадминат до този момент  топлоизолационен ефект, непосилен за повечето други материали използвани при направата на топлоизолация. Основната разлика с обикновения EPS (стиропор) идва от по-голямата плътност на топлоизолационните плоскости (20 кг/m3 )  както и от вградените в него графитни частици. Благодарение на тях има свойствата да отблъсква и отразява топлинните лъчи като по този начин значително се намалява топлообмена и топлинното поглъщане което има самият материал. След като е направена топлоизолация с Графитен EPS с подходяща дебелина вътрешната температура се повишава с 6-10 градуса през зимата а праз лятото намалява с 4-8 градуса,така разходите за отопление и климатизация могат да се намалят с до 60%.

grafit

XPS (екструдиран полистирол, наричан често фибран)

 

XPS – екструдиран пеноплистирол, е изолационен материал, който поради затворената си клетъчна структура е водоустойчив и с по-висока твърдост от EPS-а.  Поради това си свойство често бива полаган в цокълната част на сградата, където има концентрация на механични натоварвания. Може също така  да бъде полаган и при плоски покриви, външни стени, основи на сгради, при фундаментни и етажни плочи и други. Материалът е с много добри коефициенти на топлопроводимост  λD(W/mK),  коеф. на топлинно съпротивление RD (m2K/W), както и якост на натиск.

Fibran_xps

Ние от строителна компания Беско Строй можем да Ви съдействаме при изпълнението на фасадна топлоизолация.  Можете да ни изпратите запитване, а ние ще Ви изготвим персонална оферта. НАПРАВЕТЕ  ЗАПИТВАНЕ