You are currently viewing Сглобяема или монолитна къща

Сглобяема или монолитна къща

Ако Ви предстои да създадете нов дом за вас и вашето семейство, вероятно се колебаете дали да заложите на добре познатото монолитно строителство или да се възползвате от предимствата на сглобяемите къщи. Знаете ли какви са плюсовете и минусите на двата метода и по какви критерии всъщност можете да ги сравнявате? 

 

КОНСТРУКЦИЯ

 

Конструкцията е основата върху която се изгражда всяка къща или около 30 % от нейната (финансова) цялост, но не и цялата къща.

Основната разлика при двата вида строителство е конструкцията в зоната на стените и междуетажните плочи. В единия случай тя е тухлена и бетонна, а в другия се прави с дървени, метални греди. И при двата вида покривът може да е  дървен, плосък, а материалите за покритието и облицовката могат да бъдат еднакви.

Независимо от материала на изграждане, и двата вида конструкции трябва да отговарят на едни и същи изисквания за здравина.

 

ПЪРВОНАЧАЛНА ИНВЕСТИЦИЯ

 

Основните разлики при строителството определяме според наличието или не на собствено производство и екип, бързина, технология на изпълнение и т.н. Но когато сравняваме еднакво качество, като материали, работа и краен продукт, първоначалната инвестиция е една и съща.

Монолитно строителство: цената на монолитното строителство на дом може да започва от 50 000 евро, в зависимост от площта на къщата и вида на вложените материали.

Сглобяемо строителство: цената на сглобяемото строителство на дом може да започва от 40 000 евро и нагоре, в зависимост от площта на къщата и вида на вложените материали.

Заключение: при еднакви параметри и качество, първоначалната инвестиция е близка.

 

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ

 

По отношение на една сграда енергийна ефективност е съотношението между изходното количество енергия и вложеното количество енергия. Факторът, който в най-голяма степен постига енергоефективността на сградата, е топлоизолацията (ватата), и по-точно нейното количество, плътност. Колкото повече вата се вложи, толкова по-добра изолация се постига. 

Монолитно строителство: бетонът е по-плътен от дървесината и поглъща топлината на помещението. Когато, обаче, е облечен с топлоизолация отвън, действа като акумулираща печка и постига добра енергоефективност.

 

Сглобяемо строителство: изолационният материал постига висока енергоефективност с ниски разходи за отопление и климатизация във всеки сезон.

Заключение: С подходящо количество изолационен материал и при двата вида конструкции може да се постигне висока енергийна ефективност.

 

ЗДРАВИНА И ТРАЙНОСТ

 

Безспорно здравината на сградата е много важна! В този смисъл здравината и на двата вида конструкции трябва да отговаря на строителните норми и да е достатъчно устойчива в времето. Това означава, че по отношение на здравината, изборът не бива да е монолитно или сглобяемо строителство, а методика, отношение към архитектурата, околната среда, уют, индивидуалните нужди и лични изисквания на инвеститора към неговия бъдещ дом.

Заключение: здравината на всяка конструкция е нормативно определена, докато качеството зависи от субективни фактори, като проектиране, вид на материалите, съхранение на материалите, монтаж и много други.

 Поради малката приложимост и ниската разпознаваемост  сглобяемите къщи  не са толкова , често срещани в България. Предимствата на монолитното строителство като цялостна устойчивост на сградата във времето и разпознаваемата технология поради масовото и използване е правят предпочитания избор.  

ПОДДРЪЖКА

 

Шансът конструкцията на къщата да се нуждае от ремонт, е изключително малък

Монолитно строителство: ремонтът на конструкцията е по-сложен, но вероятността да се повреди е малка.

Сглобяемо строителство: ремонтът на конструкцията е по-лесен, но вероятността да се повреди е малка.

Заключение: всяка сграда, независимо от вида на конструкцията, изисква поддръжка във времето.

 

КОЕ ДА ИЗБЕРА?

 

Само вие знаете кои са вашите приоритети относно бъдещия ви дом. Обмислете добре основните характеристики на различните видове строителство, когато определяте най-доброто за вас и вашето семейство. 

Ако все пак решите да изберете монолитна къща, можете да разчитате на строителна компания Беско Строй за строителството на своя нов дом.