You are currently viewing Фасадни облицовки от камък

Фасадни облицовки от камък

Камъкът е един от най – предпочитаните материали при изграждането на фасадата на една сграда. Той може да се използва както за цялата фасада, така и за цокълната част или отделни елементи на сградата.

 

Изборът на камък се определя от неговото предназначение. Камъкът за фасадата трябва да е студоустойчив, с много нисък коефициент на водопоглъщане. Неправилният избор на камък и мястото му на фасадата може да доведе до бързо разрушаване на облицовката. Правилното лепене и монтаж също са от голямо значение. Препоръчително е предварително да се проучат видовете каменни облицовки и цялостната система на полагането им.

 

Естественият камък е един от предпочитаните строителни материали от архитекти и строители, когато става въпрос не само за фасадна облицовка, но и за елементи от интериора и екстериора, където се изискват здравина, водонепропускливост и висока плътност. Сред предимствата при използването му в строителството са:  • Камъкът е материал, който се отличава с изключителна здравина и издръжливост във времето. Устойчив е на всякакви климатични условия.
  • С каменната фасадна облицовка се постига много добра енергийната ефективност на сградата. Осигурява се нормална температура на хладина през лятото, а се запазва топлината в сградата през зимата.
  • Камъкът има много добри звукоизолационни и шумоизолационни свойства.
  • Притежава висока степен на изтриваемост.
  • Той е незапалим материал, което е изключително важно в съвременното строителство, от гледна точка на пожарната безопасност.
  • На пазара има изключително голямо разнообразие от най различни видове естествен камък, което може да задоволи изискванията на всеки клиент. Съществуват неограничен брой цветове, форми и текстури.
  • С използването на камък като крайно покритие, сградата придобива оригиналност и става уникална. Слива се с естествената природна среда.
  • Естественият камък създава архаичен и естествен вид на сградите.

 

Видове фасадни облицовки от камъкФасадните облицовки от камък могат да бъдат най-различни, в зависимост от вида на използвания камък. За фасадна облицовка обикновено се използват гранит, варовик, мрамор, травертин, гнайс.

Гранитът  е твърда скала, поради високото си съдържание на кварц. Той не поглъща водата, с изключителна здравна, висока плътност и много голяма устойчивост на студ, поради което е изключително подходящ за използване като крайно покритие в топлоизолационната фасадна система. Това е един от най-предпочитаните материали за каменна облицовка.

Варовикът  е бяла седиментна скала, съставена основно от калциев карбонат. Има ниска плътност и пореста структура. У нас за фасадна облицовка се използва така нареченият “врачански камък”. Той е устойчив на климатични условия и лесно се обработва. Има приятен естествен природен цвят, поради което е предпочитан от архитекти и строители като екстериорно решение.

Мраморът е скала, изградена от калцит и доломит. Може да бъде намерен в различни цветове. Изключително изискан материал. Притежава висока степен на якост. Използва се както за подове и вътрешни облицовки, така и за фасадни облицовки. Придава на сградата изисканост и класика.

Травертинът е естествен материал. Той е шуплест камък, затова е необходимо, когато се използва за фасадна топлоизолация да се импрегнира и се защити допълнително срещу киселинни субстанции и външни неблагоприятни атмосферни условия. Изкючително красив, той придава на сградата елегантност и уникалност.

Гнайсът е вид метаморфна скала. Има разнообразни оттенъци, които се определят от минералите, които той съдържа. Устойчив е на влага, изключително здрав материал. Издържа на неблагоприятни атмосферни условия. Предпочитан за употреба както на вътрешни, така и на външни елементи на сградата.

Каменните фасадни облицовки са едно от най-добрите решения в съвременното строителство. Те осигуряват здравина и устойчивост във времето, както и отличен естетически вид на всяка сграда, изградена с тях.