You are currently viewing Видове окачени фасади

Видове окачени фасади

Беско Строй ЕООД предлага на своите клиенти изработка и поставяне на окачени фасади, съобразени с ефективността, функционалността, удобството, спецификите на сградата и не на последно място – естетическото оформление на проекта.

При проектите за фасадно оформление с окачени фасади или с остъкляване следва да се имат предвид няколко основни фактора. На първо място това са техническите параметри на сградата и самата фасада, местоположението, както и климатичните особености на района, в който се намира. Според тези особености, съобразено с желанието на клиента, се избира оптималният вариант, тъй като има различни видове окачени фасади. Не на последно място се взимат предвид нуждите и изискванията на сградата според вътрешната функционалност и предназначението ѝ.

Окачените фасади биват три вида:

• Стандартна с алуминиева капачка. Това е и най-разпространената система. При нея се поставя външна алуминиева капачка по вертикала или хоризонтала. Носещата конструкция на окачената фасада от такъв тип е разположена от вътрешната страна, откъм стената, а не от външната, видимата страна на фасадата. Алуминиевата конструкция е изградена от профили . Капачките най-често са прави, но могат да бъдат и обли и скосени. Наред с това, клиентите ни имат възможност за избор на цвета на алуминиевите елементи. Предлагаме богата палитра от цветове и нюанси, с което акцентираме върху естетическата страна на фасадното оформление и задоволяваме желанията на Вас, нашите клиенти.

• Структурна – При този тип фасади, фасадата представлява единна повърхност без видими монтажни планки. За монтажа се използва структурен силикон. Благодарение на тези особености, структурната окачена фасада има огледален ефект. Той се получава заради липсата на видими от външната страна на фасадата монтажни планки и други алуминиеви елементи. При монтажа на този вид системи се оставят съвсем малки разстояния между стъклата. Те са предназначени само да компенсират температурните колебания. Структурните фасади са най-енергоефективни сред другите видове фасади, заради технологията на монтаж и особеностите на конструкцията.

 

• Полуструктурна – Това е комбинация от най-масово разпространените стандартни окачени фасади и структурните такива. Полуструктурното фасадно оформление представлява конструкция, при която в ролята на носещи елементи се използват вертикални и хоризонтални профили, както при стандартната конструкция. Този тип фасади използват специално залепване на стъклопакетите. Алуминиевите профили се използват като носещи елементи на голямата цялостна конструкция. Стъклопакетът е в една своеобразна рамка, изградена от алуминиевите профили. Тази рамка не се забелязва при поглед отвън, което дава ефекта на цялостната конструкция, сходен на този при структурните фасади. Полуструктурните фасади съчетават предимствата на структурата, техническите характеристики и предимства на структурните и на стандартните фасади.

Окачена фасада стъкло

Основни плюсове на стъклените окачени фасади

На първо място сред плюсовете спокойно може да бъде поставен естетическият ефект, който окачената фасада придава на сградата. Това важи както за външните наблюдатели, така и за архитектите, които имат голяма свобода да развихрят своята фантазия, използвайки различните форми, цветове и начини на монтаж, предоставени им от спецификата на видовете окачени стъклени фасади.

Осветеността на помещението, осигурявана от този тип фасади, също е сред големите им плюсове. Характеристика, особено важна за помещения и сгради с много хора. Такива най-често са сградите с обществено предназначение. В тази връзка следва да се отбележи и икономичността по отношение на отоплението, която дават окачените фасади. Благодарение на различните стъклопакети, които се използват при монтажа,се постигат високи нива на енергийна ефективност на сградите. Добре проектираните, изпълнени и монтирани окачени фасади, ще ви осигурят малко загуба на топлина през зимата и достатъчно ниска температура през слънчевите дни на лятото.

видове окачена фасада

Основни минуси на стъклените окачени фасади

Неминуемо, като всяко друго съоръжение, и окачените фасади имат своите минуси. Най-сериозният, от който е чупливостта. Макар че устойчивостта на стъклата е подобрена, все пак стъклото си остава по-крехък материал в сравнение с други инертни материали. В този смисъл то има много по-слаба устойчивост на удари. Дори и да не бъде супено при удар, цялостта му ще бъде нарушена и тази част от фасадата ще се превърне в неприятна гледка. Добрата новина е, че при желание на клиента това може да бъде поправено чрез подмяна на повредения сегмент.

стъклена окачена фасада

Няколко съвета за по-дългия живот на Вашата окачена фасада

Основно правило не само за окачените фасади, но и като цяло за строителството, е изборът на качествени материали, наред с правилното проектиране и точното изпълнение. При изпълнение на тези условия Вие ще си гарантирате добрия вид на окачената стъклена фасада. Единственото, от което ще има нужда за красивия изглед, ще бъде измиването на стъклата.

За дългия живот на Вашата фасада следва да имате предвид следното при проектирането и избора на вид. От особена важност са атмосферните условия в района на сградата и най-вече ветровете. Друг фактор при избора е отоплителната и вентилационна система в сградата.