You are currently viewing Защо дограмата е толкова важна за дома

Защо дограмата е толкова важна за дома

Изборът на подходяща дограма е от изключителна важност за всеки дом. Тя предпазва от шум и прах, помага ни да намалим топлинните загуби, придава на дома ни уют и повече комфорт. 

Всяко помещение трябва да подходящо осветено и да пропуска достатъчно слънчева светлина. В съвременното строителство все по – често се залага на големи стъклени повърхности, което изисква прозорци с добра топлоизолация. 

През прозорците се губи повече от 50% от топлината на жилището ни, затова първото условие  е дограмата да изолира много добре от студа и летните горещини. Трябва да отговаря на всички съвременни изисквания за  топлоизолация, въздухонепроницаемост, ветронепроницаемост, звукоизолация. 

Въпреки  добрата изолация е важно прозорците ни да дават и добър въздухообмен, за да се избегне конденз, мухъл и най-вече вредата за здравето ни от застоял въздух. При проникване на въздух през дограмата помещението се проветрява и не се позволява образуването на конденз от вътрешната страна на прозорците. Същевременно, по този начин излишната влага се извежда от помещението. Ако дограмата е с нулева пропускаемост на въздуха, това ще доведе до нарушаване на въздухообмена в помещенията. Не във всяка сграда са предвидени отделни вентилации за помещенията и затова тази характеристика на дограмата е много важна, въпреки че влиза в конфликт с топлоизолацията на помещението.

Прозорците са слабо звено освен за топлоизолацията и за изолирането от външния шум. За да разреши този проблем, съвременната строителна индустрия обновява непрекъснато производството на стъкло и осигурява напълно широк спектър на различни по дебелина и вид стъкла.

Съвремените дограми и прозорци могат да ни защитят и от проникването с взлом. Именно през прозорците се осъществяват около 80% от кражбите в днешно време. Вече се предлагат и стъкла, които са противовзломни. Тези стъкла издържат до около 90 удара с чук. Съществува и друг вид стъкла (триплекс), които при удар се напукват, но стъклото остава в рамката си и не може да се премахне.