You are currently viewing Защо да изберем вентилируема фасада

Защо да изберем вентилируема фасада

В съвременното строителство, фасадата на една сграда е показател за естетика, функционалност и издръжливост във времето. Ето защо и изборът на подходящ вид фасада за всяка сграда е изключително важен. 

 

Eдна от основните причини, поради които вентилируемата фасада е толкова предпочитана са качествата и свързани с енергоефективността на сградата – защита от резките атмосферни условия, ефективно проветряване, вложените качествени материали и технологии. Характерно за вентилируемите фасади е наличието на технологично разстояние между изолационния слой и външната облицовка на сградата, в което циркулацията на въздуха се осъществява по естествен и безпрепятствен начин. Конструктивните пластове на вентилируемата фасада са следните:Носеща конструкция

 

Представлява конструкция от вертикални или хоризонтални елементи, които се прикрепват към стената с помощта на носещи планки по целия периметър на фасадата. Те осигуряват стабилна поддръжка на външната облицовка и адекватно разпределяне на натоварването върху опорната стена. 

 

Изолационен материалТоплоизолационният слой, който се поставя между стената и фасадната облицовка, защитава стената от замръзване, изравнява температурните й колебания и възпрепятства появяването на деформации, особено неблагоприятни при високите сгради. Каменната или минерална вата е предпочитан материал, защото освен добрите си топлоизолационни качества, създава ефективна преграда срещу шума. При нашите климатични условия е препоръчителна вата с дебелина от 80 до 120 мм или едностранно каширана каменна вата на плочи с дебелина от 5 до 12 см и по-голяма плътност – средно 50-80 кг/м².

 

Плочите от каменна минерална вата се нареждат плътно една до друга без луфтове между тях. Плочите могат да бъдат допълнително покрити със стъклена минерална вата, като по този начин се подобряват устойчивостта на въздушни течения и хигроскопичните свойства на плочите.Паропропускащо фолио

 

Функцията му е да не пропуска влагата от околната среда към топлоизолацията и стената на сградата, а същевременно да позволява излизането на строителната и друга влага от сградата навън. Полага се между топлоизолацията и външното покритие /фасадната облицовка/.

 

Технологичното разстояние

 

Технологичното разстояние между топлоизолацията и външната облицовка, което позволява на въздухът да циркулира свободно. Дебелината му трябва да варира в границите 3-5см, за да се осигури добра циркулация на въздуха. Циркулацията на въздуха се извършва на принципа на тягата – въздухът се движи заради разликата в налягането и не позволява събиране на атмосферна и вътрешна влага на повърхността на стената. Така се извежда дифузната влага извън сградата и се елиминира попадналата във външната облицовка вода. Предпазва сградата от проникване на горещ въздух, а през зимата действа като допълнителна топлоизолация.Фасадна облицовка

 

Външната облицовка на сградата  може да се изпълни с различни по вид и цветове облицовъчни панели керамика, широкоформатен гранитогрес, фиброцимент, Еталбонд,HPL плоскости.

 

Сред тях се нареждат и класическите материали за облицовки от естествен камък, дърво, и стомана. Голямото разнообразие от материали спомага за постигане на индивидуален дизайн и стилно излъчване на сградната премяна. 

 

Предимства на вентилируемите фасади

 

Вентилируемите фасади имат много предимства пред обикновените контактни фасади. Специфичната им структура повишава енергоефективния капацитет на сградата, както и нейните експлоатационни качества. Самостоятелните конструктивни слоеве балансират резките температурни промени, спомагайки за намаляване на топлинните загуби в студените месеци и прекомерното нагряване през лятото. Ефективността на топлоизолационния слой е гарантирана чрез минимален риск от намокряне или механично увреждане. Паропропускащото фолио не позволява на строителната влага да се задържа в сградната конструкция. Друго важно преимущество на вентилируемите фасади е отличната звукоизолация и почти нулевата горимост на изолационния материал. Благодарение на сухият инсталационен процес, монтирането на системите може да стане по всяко време от годината. 

 

Този вид фасадни системи е изключително подходящ при реновиране на стари сгради, както и за прикриване на архитектурни несъвършенства. Вентилируемите фасадни системи са универсален инструмент за архитекти и проектанти при реализацията на частни и обществени обекти. Това се дължи не само на безупречните им практични и естетически свойства, но и на тяхната дълготрайна експлоатация и минимални усилия за поддръжка.

Строителна компания Беско Строй е специализирана в монтирането на окачени фасади от HPL и Еталбонд