You are currently viewing Видове хидроизолация

Видове хидроизолация

В предишната си статия обърнахме специално внимание на хидроизолацията в основите, тъй като тя е решаващ и базов фактор, от който зависи правилната и дълготрайна експлоатация на всяка сграда. Съществуват различни видове хидроизолационни системи, които биха могли да се монтират на открито и закрито, в зависимост от щетите, които водата и влагата могат да нанесат.  

Без съмнение, полагането на хидроизолация ще увеличи стойността на всяка сграда, което е едно от най-големите и предимства. Тя предотвратява проникването на нежелана влага в стените, като по този начин не позволява появата на мухълът. Качествената хидроизолация може да предотврати множество вредни влияние върху самата сграда, но и върху качеството на живот в нея. Едни от най – често използваните видове хидроизолация в строителството са:

 

Рулонни мембрани

Както подсказва и името им, това са продукти, които пристигат на място под формата на руло. В процеса на работа те се разгъват и полагат върху твърда повърхност. Най-често срещаният тип мембрана на листова основа е битумната хидроизолационна мембрана,TPO, PVC мембрани. Всеки вид мембранна хидроизолация има своята специфика на полагане, но и предназначение добре описано от производителя.

Продукти за хидроизолация на циментова или битумна основа, мазани хидроизолации

Приложени вътрешно, външно или като сандвич в структурата, всички могат да се използват за нови строителни конструкции. Този метод често се използва във вътрешните влажни зони като тоалетни и бани.

Течна хидроизолация

Този вид мембрани създават тънко покритие, което обикновено се състои от грунд и два покривни слоя, които се нанасят чрез спрей, валяк или четка. Те обикновено се считат за по-добри от листовите мембрани, тъй като нямат фуги. Въпреки това трябва да се внимава при прилагането, за да се постигне идеалната дебелина. Мембраната може да се скъса или счупи, ако е твърде тънка. Адхезията на мембраната към бетона трябва да е много добра.

Продукти на базата силиконови полимери

Те могат да предложат по-голяма гъвкавост; нанасянето може да става чрез напръскване или с четка върху повърхността. Течността се втвърдява във въздуха, за да образува безшевна мембрана без пукнатини. Дебелината може да се контролира чрез нанасяне на повече течен химикал на единица площ.

Специални видове хидроизолации

  • Импрегнационни–нанасят се върху материал с пори (бетон). Основата трябва да бъде максимално суха, за да навлезе в порите импрегнационния състав: полимери, разтворени в органичен разтворител (епоксидни смоли, силикони, метилметакрилат, стирол и др.); битум разтворен с бензин.
  • Инжекционни–прилагат се при напукани скали и бетони, и за изолиране на тухлени или каменни зидове срещу капилярната влага. Като инжекционни разтвори се използват циментно-водни суспензии (от обикновени или разширяващи се цименти), епоксидни и полиуретанови смоли и др.