You are currently viewing Видове дограма

Видове дограма

При строителството на къща, е важно да изберем подходяща дограма. Сред основните характеристики, които вземаме под внимание, когато избираме дограмата са:

 

Материал

Материалът, от който е изработена дограмата е една от характеристиките, на базата на които се прави основното разделение на видове дограма. В зависимост от използвания вид материал имаме дървена дограма, алуминиева дограма и PVC дограма. 

 

  • Дървена дограма 

Дървото е естествен и екологично чист строителен материал, който е познат от най-дълбока древност с неоспорими изолиращи качества. В сравнение с останалите материали, използвани за производството на дограми, дървото е с най-голям коефициент на топлоизолация, а и по дървените профили не се образува конденз.

Сред недостатъците на този материал е обаче необходимостта от определена поддръжка. Дървото трябва да бъде защитено със съответно покритие срещу влиянията на околната среда.

Дървена дограма със стъклопакет е най-подходяща за жилищни помещения. Използваната дървесина е: бор, ела, смърч, а напоследък вътрешната част на дървените профили се подлепва с дъб, махагон, дива череша и др., което създава още по-голям комфорт в помещението.

Дебелината на профилите е 58, 63 и 68 мм, дву- или трислойно слепени за по-големите дебелини и са лакирани в различни цветове с професионални и екологични лакове за дърво с UV защита.

Дървената дограма има доста предимства в сравнение с алуминиевата и PVC дограми, но и се нуждае от повече грижа и поддръжка. Друг нейн недостатък е и слабата пожароустойчивост.

 

  • Алуминиева дограма

Алуминият е многофункционален лек материал, изискващ минимален разход за поддръжка. Сред основните му предимства е че има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал.

Поради тази причина и алуминиевата дограма е много здрава и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Може да се използва в помещения с най – различно предназначение и е подходящ за реализирането на сложни архитектурни решения. Алуминиевата дограма е лесна за поддръжка  и осигурява много висока плътност при затваряне.

От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци за жилище или офис, алуминиевият профил трябва да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки (изработени от полиамид), които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16, а желателно е да бъде с 20 и повече мм. Традиционно дограмата се предлага в бял цвят, но профилите могат да бъдат прахово боядисани.

Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на зимни градини и окачени фасади.

Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не е желателно.

 

  • PVC дограма

Този вид дограма притежава всички качества що се отнася до уплътнение, поддръжка и външен вид, но с по-добри топлотехнически характеристики, което избягва недостатъците на алуминиевите профили. PVC не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от PVC е предпочитана често, заради дълготрайността си и евтината си поддръжка. 

Поливинилхлоридът (изходния материал за PVC дограмата) е полимерен материал и остарява с времето, но за сметка на това е много добър изолатор на температура.

Технологиите за производство на PVC профили се развиват и усъвршенстват непрекъснато чрез което се удължава експлоатационния срок на дограмата.

Благодарение на многокамерната си конструкция, PVC-дограмата притежава отлични топло- и звукоизолиращи свойства.

Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. Дограмата от PVC е издръжлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. PVC дограмата старее по-бързо от алуминиевата поради органичния си произход.

 

Брой камери на дограмата

Тази характеристика се отнася основно за PVC дограмите, като моделите варират между 3, 4, 5, 6, 7 -камерни. Броят на камерите има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. Колкото по – голям е броя на камерите,  толкова по-висока е степента на топлоизолация и шумоизолация

 

Стъклопакет

Това е един от основните елементи на дограмата, защото играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлината. Може да бъде еднослоен, двуслоен и трислоен, в зависимост от броя на стъклата, а те от своя страна могат да бъдат както еднакви, така и различни по отношение на материал, дизайн и т.н.

 

Обков

Обковът също е важна част от дограмата. Това са дръжките, пантите и механизмите и. Те са подложени на най-много движение и натоварване и от тях зависи до голяма степен зависи издръжливостта на дограмата.

Въпреки  добрата изолация е важно прозорците ни да дават и добър въздухообмен, за да се избегне конденз, мухъл и най-вече вредата за здравето ни от застоял въздух. При проникване на въздух през дограмата помещението се проветрява и не се позволява образуването на конденз от вътрешната страна на прозорците. Същевременно, по този начин излишната влага се извежда от помещението. Ако дограмата е с нулева пропускаемост на въздуха, това ще доведе до нарушаване на въздухообмена в помещенията. Не във всяка сграда са предвидени отделни вентилации за помещенията и затова тази характеристика на дограмата е много важна, въпреки че влиза в конфликт с топлоизолацията на помещението.

Прозорците са слабо звено освен за топлоизолацията и за изолирането от външния шум. За да разреши този проблем, съвременната строителна индустрия обновява непрекъснато производството на стъкло и осигурява напълно широк спектър на различни по дебелина и вид стъкла.

Съвремените дограми и прозорци могат да ни защитят и от проникването с взлом. Именно през прозорците се осъществяват около 80% от кражбите в днешно време. Вече се предлагат и стъкла, които са противовзломни. Тези стъкла издържат до около 90 удара с чук. Съществува и друг вид стъкла (триплекс), които при удар се напукват, но стъклото остава в рамката си и не може да се премахне.