You are currently viewing Скатен или плосък покрив

Скатен или плосък покрив

В България няма единна архитектурна система и всеки от нас има свободата да проектира своя дом според собствените си желания. Покривът е финалният щрих, който определя облика на сградата.  Той осигурява на Вашия дом здрав и стабилен завършек, без който всяка една конструкция би била немислима. Решението за това какъв вид покрив да изберем зависи от много фактори като климатични особености, архитектурата и цялостната визия в съответния квартал.

 

В жилищното строителство има два масово разпространени варианта – скатен и плосък покрив.

grub-stroej-kushta-benkowski-37

СКАТЕН ПОКРИВ

 

Този вид покриви се характеризират със значителен наклон, вариращ в определени граници. По БДС в България за скатни са определени тези, които имат наклон над 7%. Видовете покрития за тях са изключително разнообразни. Някои предпочитат традиционните и изпитани във времето керемиди, други гладки или профилирани ламарини.

 

Скатните покриви биват двускатни и четирискатни, но могат да бъдат конфигурирани в сложни и различни форми, в зависимост от сградата. Те са част от нейният облик, който различните варианти за цветове и текстури обогатяват допълнително. 

 

Една от най – важните функции на един покрив е отводняването. За оптималното му функциониране трябва да се вземат предвид количеството и вида валежи, на които ще устоява. При скатните покриви имаме външно отводняване. Външното отводняване има ключови предимства, тъй като бързо отвежда водата извън очертанията на сградата. Това предотвратява неприятните и скъпи ремонти в резултат на течове. Важно е да се има предвид, че наклонът при скатните покриви не трябва да е твърде голям. В противен случай има опасност натрупалият сняг да се свлече бързо и да наруши структурата на стрехите (казанчета и улуци) или по-лошо: да предизвика инцидент. За да се избегне това, се предвиждат системи за снегозадържане.

 

Едно от основните предимства на скатните покриви е, че не изискват специална поддръжка, защото дъждът естествено отмива падналите листа и замърсявания. Отводнителната система на сградата е изцяло открита, което я прави лесна за следене и контрол. Всяка керемида може да се подмени, без да се налага цялостен ремонт. Керамичните керемиди са естествен строителен материал и спомагат за допълнително регулиране на температурата. Пространството между керемидите и дъсчената обшивка на скатния покрив осигурява благоприятен микроклимат през всички сезони, а натрупаната влага се отвежда навън.

 

Ремонтите на скатните покриви обикновено са по-скъпи, но при качествено изпълнение на цялостната система подобни инвестиции се налагат рядко. Ако керемидите са правилно подредени и закрепени, здравината на покрива е гарантирана.

kyshta-fasada-etalbond-3

ПЛОСЪК ПОКРИВ

 

Този вид покриви също се характеризират с наклон, макар и съвсем малък. Той служи за отвеждане на водата в определена посока (към воронките, барбакани). Той варира от 2 до 7% (0,5 – 4°). Плоските покриви трябва да имат непрекъсната (т. нар. „безшевна“) покривка или да са с абсолютно водоплътни фуги.

 

Плоските покриви са характерни за модерните сгради, имат минималистичен привкус и са често предпочитани като семпли и изчистени решения. При тях имаме вътрешно отводняване, поради което не са добър избор за планински райони и като цяло за всички места с обилни количества валежи, включително и сняг. В тях водите се оттичат бавно, снегът се задържа, топи се на място. Отводнителните системи на плоския покрив трябва да се поддържат постоянно, тъй като най-важно е да не задържат боклуци.

 

Сред основните предимства на плоските покриви е, че площта им може да се използва за покривна тераса или да бъде озеленена. Това безспорно носи допълнителна функционалност към жилището. Не бива да забравяме обаче, че настилките на използваемите покриви трябва да отговорят на определен набор от условия. Те са подложени на постоянни натоварвания, съчетани с големи температурни разлики и деформации. Това от своя страна може да доведе до механични повреди на хидроизолацията и по този начин целият покрив да бъде компрометиран.

Независимо дали ще изберете скатен или плосък покрив, най-важното е да използвате качествени материали и да се доверите на доказани професионалисти за изпълнението.